Hej och välkommen till en alldeles särskild sida för palliativa ombud här på PKC:s hemsida!
Tanken med den här sidan är att du som ombud, på ett enkelt sätt, skall få tillgång till information som kan vara bra för dig att känna till och som kan vara ett stöd för dig i ditt uppdrag som palliativt ombud.
Till exempel har det i samband med ombudsutbildningen funnits önskemål om att få tillgång till bilder från vårt bildspel. Bilderna finns nu tillgängliga på den här sidan, och ni är välkomna att använda dem i er roll som palliativt ombud. Du hittar dem här intill under rubriken "Dokument".
Referat från palliativa ombudsdagarna den 25 och 28 november 2024
Under två dagar i november samlades över 400 palliativa ombud för att ta del av varandras erfarenheter, få kunskapspåfyllnad och nätverka. Under dagarna fanns även chefer på plats för att ta del av bland annat hur vi kan stötta de palliativa ombuden i verksamheterna. Ramona Schenell fördjupade deltagarna i området självbestämmande utifrån hennes avhandling och dess resultat.
Deltagarna var, som vi kan se i utvärderingarna, nöjda med dagarna, och vi på Palliativt kunskapscentrum känner oss trygga i att detta forum är både viktigt och uppskattat. Tack, alla ombud!
Ramona Schenell
Tips!
För kollegor som vill lära sig mer om palliativ vård
OBS: Anmälan skall göras av verksamhetens chef, ej direkt av medarbetare. Medarbetare som ej får plats på önskad kursomgång kommer erbjudas plats på annan kursomgång.
NYHET! Palliativprat
Palliativprat – stöd för lärande på arbetsplatsen
Som palliativt ombud är en av dina viktiga uppgifter att stödja utvecklingen av och sprida kunskap om palliativ vård till både kollegor och ledning.
Efter utbildningen erbjuder PKC fortsatt stöd för att underlätta detta arbete. Ett sådant stöd är "Palliativprat", som är tillgängligt via PKC:s hemsida under fliken ”Palliativa ombud i kommunerna”.
Palliativprat är en gemensam aktivitet som leds av det palliativa ombudet. Materialet är självinstruerande och kan enkelt användas utan omfattande förberedelser, exempelvis vid större möten som arbetsplatsträffar eller planeringsdagar. En mindre grupp kan samlas till ett Palliativprat framför en dator.
Palliativprat har ett tydligt kunskapsfokus och erbjuder stöd för reflektion inom arbetsgruppen samt ger förslag på vidare läsning. Materialet består av ett kort bildspel med 5–6 bilder som innehåller all nödvändig information för att genomföra aktiviteten.
Nya teman för Palliativprat lanseras kontinuerligt på hemsidan. Har du egna idéer för teman? Tveka inte att skriva och tipsa oss!
Välj en plats vid en dator där gruppen kan samarbeta effektivt, och se till att ljudet på datorn är aktiverat.
Förbered dig inför mötet genom att gå igenom det korta bildspelet.
All nödvändig information finns samlad i bildspelet!
Under mötet är din uppgift att hålla tiden och se till att alla får möjlighet att prata när ni reflekterar tillsammans.
Tänk på att målet med samtalet inte är att bestämma vad som är rätt eller fel. Det viktiga är att dela tankar och erfarenheter kring det aktuella temat.
Om det kommer upp någonting under samtalet som ni vill jobba vidare med (tex arbetssätt eller rutiner relaterat till temat) kan du efter mötet framföra det till chef/arbetsledare.
Avsätt gärna en halvtimme, vi beräknar att aktiviteten tar ca 20 min.
Animerade filmer ur PKC:s webbutbildning "Palliativ vård och omsorg av äldre personer"
Att möta människan. Fyra korta filmer som belyser situationer du kan ställas inför i ditt arbete med äldre personer. Du kan t.ex. ta del av filmerna för att diskutera och reflektera tillsammans med dina kollegor.
Filmen "Att samtala är också att arbeta", ur PKC:s webbutbildning "Palliativ vård och omsorg av äldre personer".
Att samtala är också att arbeta
Filmen "Kognitiv svikt och BPSD", ur PKC:s webbutbildning "Palliativ vård och omsorg av äldre personer".
Kognitiv svikt och BPSD
Filmen "Frågor om livet och döden", ur PKC:s webbutbildning "Palliativ vård och omsorg av äldre personer".
Frågor om livet och döden
Filmen "Förändrade behov i livets slut", ur PKC:s webbutbildning "Palliativ vård och omsorg av äldre personer".